ørne

Kolding Kommunes våben forestiller en ørn, der sidder på en klippe omgivet af vand og en lilje. Forlægget er det gamle segl, som havde rødder tilbage i 1200-taller. Det betragtes som et af Danmarks ældste. Dette ny er designet af Ole Søndergaard.

.

Ørne, optræder flere gange i myterne. I myten om Tjasse er han en forvandlet ørn, der flyver bort med Loke og kun vil give slip på Loke, hvis denne skaffer Iduns livsæbler. I Frejas falkeskikkelse stjæler Loke senere Idun tilbage, og da Tjasse herunder - igen som ørn - flyver ind over Asgård, brænder hans fjer, og han dræbes af aserne.

I toppen af træet Yggdrasil sidder en altvidende ørn, som er uvenner med dragen Nidhug ved træets rødder. Odin kunne forvandle sig til en ørn; både han og ørnen er "kongelige".

Efter Ragnarok skildres i eddadigtet Vølvens Spådom den ny jord i et natursceneri med en ørn: "fosser falder,/ flyver højt ørnen, /den, som på fjeldet/fisken jager". Scenen synes helt umytologisk, et stykke ren natur, mageløst beskrevet, med de tre elementer luft, jord og vand i samspil og kædet sammen af ørnens flugt og fangst.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig