Kolding Kommunes våben forestiller en ørn, der sidder på en klippe omgivet af vand og en lilje. Forlægget er det gamle segl, som havde rødder tilbage i 1200-taller. Det betragtes som et af Danmarks ældste. Dette ny er designet af Ole Søndergaard.

.

Ørne, optræder flere gange i myterne. I myten om Tjasse er han en forvandlet ørn, der flyver bort med Loke og kun vil give slip på Loke, hvis denne skaffer Iduns livsæbler. I Frejas falkeskikkelse stjæler Loke senere Idun tilbage, og da Tjasse herunder - igen som ørn - flyver ind over Asgård, brænder hans fjer, og han dræbes af aserne.

I toppen af træet Yggdrasil sidder en altvidende ørn, som er uvenner med dragen Nidhug ved træets rødder. Odin kunne forvandle sig til en ørn; både han og ørnen er "kongelige".

Efter Ragnarok skildres i eddadigtet Vølvens Spådom den ny jord i et natursceneri med en ørn: "fosser falder,/ flyver højt ørnen, /den, som på fjeldet/fisken jager". Scenen synes helt umytologisk, et stykke ren natur, mageløst beskrevet, med de tre elementer luft, jord og vand i samspil og kædet sammen af ørnens flugt og fangst.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig