Ahmad Ibn Fadlan, arabisk udsending fra kaliffen i Bagdad til området ved Volgafloden i året 921. I sin rejsebeskrivelse fortæller han detaljeret og levende om de svenske vikinger (som han kalder ar-Rusiya), der havde en handelsplads ved Volga. Herunder giver han den eneste øjenvidneskildring af en høvdingebegravelse blandt vikinger, der er overleveret.

En del rituelle enkeltheder kendes kun herfra, fx at en trælkvinde ofres: En hekseagtig Dødens Engel dræber hende med reb og dolk, efter at trælkvinden har haft sakralt samleje med seks mænd i et telt. Hun brændes sammen med sin afdøde herre i et skib, og over det brændte skib opføres en gravhøj. To heste, en hund, to køer, en hane og en høne ofres også og kastes i skibet efter at være parteret. Ibn Fadlan er ledsaget af en tolk og flere meddelere blandt svenskerne, der bl.a. fortæller ham, at ved hjælp af den hurtige brand kommer høvding og trælkvinde snart i "paradis"; høvdingens herre (det må vel være Odin) har hjulpet med at sende vinden. Uddrag af Ahmad Ibn Fadlans rejseberetning udgav Jørgen Bæk Simonsen på dansk 1981 med titlen Vikingerne ved Volga.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig