I Asgård har guderne bygges prægtige huse og haller til sig selv. Her fra Nordiske gude- og heltesagn fortalt for børn i Christian Højgaards streg.

.

Asgård, Ásgarðr, asernes og asynjernes land, der ligger enten i centrum af verden eller i himlen. I Snorres Edda står der et sted, at Odin, Vile og Ve lavede sig en borg i midten af verden, som de kaldte Asgård; men andre steder hos Snorre står, at guderne bor i himlen, nok efter kristen påvirkning. Verden er tredelt og består desuden af jætternes kolde hjemsted Udgård og menneskenes Midgård. I Asgård står verdenstræet Yggdrasil, og der findes borge og gårde og det paradisiske Valhal. Asgård skildres som en stor, befæstet borg med en høj mur eller et højt hegn omkring. Det norrøne ord garðr kan også betyde "borg".

En myte hos Snorre (samt kortfattede hentydninger i eddadigtene Vølvens Spådom og Hyndluljóð) beretter om, hvordan muren blev opført (se bokstekst).

Denne myte om murbygningen og skabelsen af Odins ottebenede hest Sleipner er meget kompleks, og en tolkning kan her kun antydes:

Ved at bygge dette gærde omkring Asgård adskiller man sig fra og beskytter sig imod den øvrige del af verden, skaber et kosmos og definerer omgivelserne som kaos, onde og kolde ude-steder. Dvs. at befæstningen er et led på vejen fra guldalder til Ragnarok. Med jætterne har man haft en pagt, og vanernes centrale guddomme er blevet optaget i asernes gudekreds. Som frugtbarhedsgudinde hører Freja til jorden; hun vækker grokraften efter vinterens kulde og død, når foråret vender tilbage. At afgive Freja og Sol og Måne permanent og ikke blot om vinteren medfører derfor en permanent kaotisk tilstand. Aserne ønsker at undgå dette, men begår edsbrud og sætter derved en voldsspiral i gang, som faktisk begynder med, at Thor slår bygmesterens hjerneskal i stykker med sin hammer Mjølner.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig