Kai Nielsens Ymerbrønd på Torvet i Faaborg. I en på en gang elegant og monumental løsning fremstiller kunstneren den livgivende ko, Audhumbla, som giver mælk til jætten Ymer. Den hornløse ko slikker samtidig Bure frem af de salte sten. Kai Nielsens oprindelige værk var hugget i sandsten og blev opstillet 1913, men blev 1964 erstattet af den nuværende bronzestøbte skulptur.

.

Audhumbla, Ødhumble, ko, der i urtiden, ifølge Snorres Edda, nærede jætten Ymer med sin mælk, og som slikkede Bure frem af de salte sten; Bure blev stamfar til aserne og dermed til Odin.

Audhumbla eller Audumla betyder "Den (mælke)rige, hornløse (ko)". Det norrøne ord gengives på dansk som Ødhumble eller Ødhumbla.

Motivet er i dansk kunst brugt af bl.a. Nicolai Abildgaard i maleriet Ymer dier Koen Ødhumbla, ca. 1777 (se ill. til Nicolai Abildgaard), og af Kai Nielsen i skulpturen Ymerbrønden, 1913 opstillet på Torvet i Faaborg (se ill. til Ymer). Martin A. Hansen gør brug af motivet i sin novelle Manden fra Jorden, 1947.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig