Dan, dansk sagnkonge. Hos Saxo og i Lejrekrøniken (fra ca. 1180) er Dan den første danske konge, og desuden menes han at have givet navn til danerne. Men det er snarere omvendt: Hans navn er en afledning af folkenavnet daner. Saxo fortæller, at Dan er bror til Angel, der var anglernes første konge. I de norrøne kilder er kong Skjold den første danske konge. Ud over at spille på navneligheden med daner kan navnet Dan også være forbundet med den bibelske person Dan, der ifølge traditionen gav navn til en af Israels 12 stammer. Det fremhævede dansk storhed at være knyttet sammen med bibelske og antikke motiver.

I Lejrekrøniken hersker Dan først kun over Sjælland. Jyderne har ufred med tyskerkongen og tilkalder Dan, der sejrer. Han føres til deres tingsted ved Viborg, sættes op på en stor sten og udråbes også til jydernes konge. Samtidig bestemmes det, at hele landet skal kaldes Danmark: "Du er Dan, riget skal hedde Danmark, og det navn skal vare, så længe verden står".Kong Dan bygger en kongsgård i Lejre. Da han dør, bygges en gravhøj, og han bliver sat ind i gravkammeret fuldt hærklædt og ridende på sin hest. Så kaster de jord over gravkammeret, indtil der bliver en vældig høj.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig