Ebbe Kløvedal Reich, fotograferet 1999.

.

Danmarksfortællinger.

.

Ebbe Kløvedal Reich, 1940-2005, dansk forfatter. Med udgangspunkt i ungdomsoprøret omkring 1968, hvor Reich selv var en markant skikkelse i Danmark, skrev han tekster med inspiration fra nordiske myter og dansk (sagn)historie, bl.a. Holger Danske. Tolv fortællinger om en folkehelt, 1970, og (s.m. Ejvind Larsen) skuespillet Hjertets søde morgendrøm - til kamp mod dødbideriet, 1983. Det er karakteristisk for disse værker, at Reich i de mytiske og sagnhistoriske fortællinger finder paralleller til nutidens politiske debat og åndelige klima.

Også i hans folkebog om Grundtvig, Frederik, 1972, bruges denne metode. Han opfatter Grundtvig som en næsten "syret" visionær og radikal modstander af det tyske og det romerske og dermed som en prototypisk modstander af EF (EU).

I en række historiske romaner og Danmarkshistoriske fortællinger lægger Reich sig i forlængelse af Saxo, Ingemann, Johannes V. Jensen og Martin A. Hansen; han viser dog mere socialt engagement end sine forgængere, bl.a. i trebindsværket med 90 historier: De første, Ploven og de to sværd og Den bærende magt, 1981-83.

Reich har også skrevet en børnebog med mytestof, Nornen fra Ygdrasil, 1988. Det "mytiske" navn Kløvedal stammer fra hans tid i et kollektiv, der var optaget af verdensbilledet i Tolkiens Hobbitten og Ringenes Herre.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig