De nordiske myter og sagn har haft et langt og broget efterliv.
1) Litterær og kulturhistorisk inspiration. På en måde kan man sige, at virkningshistorien begynder allerede i 1200-tallet. I Danmark står Saxos nationalhistoriske Danmarkskrønike som indledningen heraf. I Island opstod en antikvarisk interesse i fristatens sidste årtier; den gav sig udslag i Snorres omfattende virke og i nedskrivningen (og måske i skabelsen) af et væld af sagaer. Indsamlingen af gamle håndskrifter i de følgende århundreder afspejler datidens store interesse for den norsk-islandske fortid.
I de første tre århundreder efter bogtrykkerkunsten, dvs. ca. 1500 til ca. 1800, er Christiern Pedersen, Anders Sørensen Vedel, P. H. Resen, Ole Worm, P.-H. Mallet og P. F. Suhm blandt nøgleskikkelserne. Christiern Pedersen sørgede for den første udgave af Saxo, 1514. Sørensen Vedel stod for den første oversættelse af Saxo til dansk 1575. Snorres Heimskringla (Norske Kongers Chronica) forelå på dansk i 1539 og blev igen i 1633 udgivet af Ole Worm med en fortale. Disse udgaver var udslag af renæssancehumanismen og af en begyndende "oldnordisk renæssance", der også manifesteredes i Worms kæmpeværk om danske (og norske og gotlandske) runemonumenter, Danicorum monumentorum, 1643.
Ludvig Holberg skrev og udgav en stor Danmarkshistorie, 1732- 35, men han opfattede ikke de nordiske myter og de danske sagn som interessant stof, snarest som barnagtige eventyr. Ganske kort efter Holbergs død udgav den herboende schweiziske historiker P.-H. Mallet dels en Danmarkshistorie, dels en bog (på fransk) om mytologien hos de "gamle skandinaver". Bogen gjorde nordisk mytologi kendt i en større verden og byggede på Montesquieus klimateori (at de barske livsforhold har betydning for udviklingen af et hårdført folk); det hårdføre som kulturtræk blev herefter et nordisk særkende.
Historikeren P. F. Suhm udgav 1771 det første skrift på dansk med en samlet fremstilling af den førkristne religion, Om Odin og den hedenske gudelære. Den gav Johannes Ewald stof og lyst til at skrive det første store drama om den nordiske forhistorie og mytologi, Balders Død, 1775. Genren dyrkedes siden hen i stort omfang af Oehlenschläger og andre romantiske forfattere. Suhm skrev også syv fortællinger med nordisk motiv; de var litterære pasticher, der dannede skole for senere sagapasticher, kendt især fra Oehlenschläger (Vaulundurs Saga, 1805), men også i varierede former som fx den historiske roman hos B. S. Ingemann. Oehlenschläger brugte både Resen og Sandvig som inspiration for sin egen nordiske raptus.
Sagaudgaver og sagaoversættelser kom i spredt fægtning i årtierne på begge sider af år 1800. De kulminerede med den store udgivelse ved N. M. Petersen 1839-44, Historiske Fortællinger om Islændernes Færd ude og hjemme. Den særlige kantede, korthugne sagastil er genkendelig langt frem i tiden, mest markant hos Johannes V. Jensen. Digteren og litteraturprofessoren Carsten Hauch var den første, der – midt i 1800-tallet – tolkede sagaerne som kunstværker og ikke som historiske fremstillinger; han opfattede sagaerne som primært romaner.
Fra slutningen af 1700-tallet og i det meste af 1800-tallet var interessen for begrebet folk og dermed også de folkelige genrer som sagn, eventyr og viser markant. En række – også videnskabelige – udgaver af folkedigtningen blev til som resultat af interessen. Men der fandt også en omfattende overføring sted af de folkelige fortælleelementer til kunstdigtningen, i Danmark hos ikke mindst H. C. Andersen og Steen Steensen Blicher. Der kan næppe nævnes den digter i den romantiske periode, der ikke var påvirket af folkelitteratur og -kultur.
Den romantiske periode ca. 1800-70 er på alle måder central i virkningshistorien. I 1799 udskrev Københavns Universitet en prisopgave om nordisk mytologis anvendelighed for digtekunsten. Opgaven besvaredes bl.a. af Adam Oehlenschläger. Det gav ham blod på tanden til de skelsættende universal- og nationalromantiske værker i de følgende årtier, indledt med romantikkens "programdigt" Guldhornene. I 1821 udskrev "Det skandinaviske Litteraturselskab" en konkurrence om tegninger med motiver fra nordisk mytologi, hvor bl.a. billedhuggeren Freund blev præmieret. Det ansporede ham til den kæmpemæssige Ragnarok-frise på Christiansborg Slot. Og i 1844 holdt kunsthistorikeren N. L. Høyen en forelæsning "Om Betingelserne for en skandinavisk Nationalkunsts Udvikling", hvor han lagde vægt på, at de nordiske myter og sagn er for intet at regne, hvis ikke man ser sammenhængen mellem deres landskaber og de nuværende og ser, at "de gamle Guders og Heltes Træk ere nedarvede paa Nutidens Sønner". I disse tre eksempler har man nationalromantikken, skandinavismen og den hovedtanke om det folkelige fællesskab, der kort efter førte til et egentligt folkestyre.
Også N.F.S. Grundtvig har folket som kernebegreb. Han er sammen med Oehlenschläger den enkeltperson, der har haft størst betydning for dansk brug af mytologien. Grundtvig opfatter myterne som sindbilleder, symboler, på nutidige forhold. Mytologiens kampe mellem aser og jætter udspilles også nu, mellem "dødbidere" og "livsoplysere". Grundtvig er ideologen bag en central folkelig bevægelse fra ca. 1850 og fremefter: højskolen. På højskolerne bruges mytefortællingen og -fortolkningen i foredrag og undervisning til at "oplyse" eleverne til at blive sig selv som danske, nordiske og kristne. De hedenske myter og det kristne budskab står ikke imod hinanden, men i naturlig forlængelse. Og myterne bruges allegorisk og overføres direkte på den enkeltes livssituation.
På den enkeltes livssituation – og på hele Danmarks – overføres myterne også i Besættelsestiden 1940-45. Nazismen og dens danske sympatisører misbruger den germanske fortid i en idé om de ariske folks overhøjhed. Den danske folkelige modstand opfatter mytologisk nazisterne som jætter og Fenrisulve, der i alle henseender skal bekæmpes med det frie ord og med asernes våben. I dansk åndsliv spiller – i denne sammenhæng – to skikkelser en hovedrolle: religionshistorikeren Vilhelm Grønbech og forfatteren Martin A. Hansen, der begge "besinder sig på" vores nordiske fortid og "folkeæt" i store bevidsthedshistoriske værker.
"Fenrisulve" og deres "dødbideri" stiger atter engang frem i tiden omkring 1970, nu som EF og det forstenede, etablerede samfund. Ungdomsoprørets modvægt dertil er måske nok stadig Thors hammer, men i lige så høj grad den frodige Freja, hvis altomfattende kærlighed burde kunne forvandle forsteningen til en "by der er blød som en krop". En hovedfigur i det projekt var Ebbe Kløvedal Reich. Også i Villy Sørensens fortolkning spiller vanernes fredsbudskab en rolle, som et alternativ til koldkrigernes ideologi, der i hans mytegenfortælling fører til Ragnarok (1982).
De mange genfortællinger af de nordiske myter og af de nordiske og danske sagn kan have påvirket den så populære fantasy-genre i de sidste årtier. Påvirkningen kan også gå den modsatte vej. Er fx Lars-Henrik Olsens mytologiske romaner om Erik Menneskesøn fra 1980’erne og hans Nordiske heltesagn og Nordiske vikingesagn, 2004, ikke opstået pga. det blomstrende fantasy-miljø i børne- og ungdomskulturen? Peter Madsens store tegneserie-serie om myterne, Valhalla, fra de tre sidste årtier, er vel på samme måde både påvirker og påvirket.
Også i undervisningen er myterne i brug, fx er der i de sidste par årtier udkommet hele fem bøger til religionsundervisningen i gymnasiet med nordisk mytologi og tankeverden som emne: Koefoed/Warmind: Old var årle, Leif Carlsen: Nordisk religion, Bjarne Troelsen: Nordisk bondereligion, Uffe Hartvig Larsen: Vikingers tro og tanke og Meulengracht Sørensen/Steinsland: Før kristendommen. Digtning og livssyn i vikingetiden. Som eksempel på den folkelige formidling kan også nævnes Ole Pedersen (red.): Livstydning i den nordiske mytologi, 1987, der er en Grundtvig-inspireret perspektivering af tre aspekter ved de nordiske myter og sagn: historisk-politisk, religiøs- mytologisk og sproglig-æstetisk.
En række af vore skønlitterære forfattere i de sidste tiår er plukvis inspireret af mytologien; det gælder fx Peter Seeberg (Frode-sagnet), Suzanne Brøgger (Vølvens Spådom, brugen af Sejd som titel på en bog), Klaus Høeck (en digtsamling, der hedder Yggdrasil) og Janne Teller i den fabulerende roman Odins Ø. Flere digtere har også rejst i og skrevet bøger om de gamle sagalandskaber i Island, fx Martin A. Hansen, Poul Vad og Keld Zeruneith.
En tilsvarende stor og stadig interesse for det norrøne stof ses også i Norge og Sverige – og naturligvis Island.
2) Kunsthistorie
Billedkunst fra oldtid og vikingetiden. De tidligste billedfremstillinger, vi har kendskab til fra det nordiske område, er helleristninger på sten og klipper. Fra stenalderen findes helleristninger med jagtscener som motiv, og fra bronzealderen ses især skibe, solbilleder og religiøse processioner. Bronzealderens billeder er tydeligvis frugtbarhedsrituelle med falliske symboler. Blandt fundene kan også nævnes Solvognen fra Trundholm.
Fra sen jernalder kendes de små amuletter, guldbrakteater og guldgubber. Sandsynligvis gengiver de scener med Odin og hans hest, Balders død og et kærlighedspar, der kunne være Frej og Gerd.
I tiden fra ca. 400 e. Kr. og til og med vikingetiden udvikles en særpræget nordisk dyreornamentik, der bruges som motiv på mange materialer. Ornamentikken gøres efterhånden så abstrakt, at det er vanskeligt at skelne præcise dyr eller fabeldyr, og dyrene kan gribe fat i hinanden eller sig selv, de såkaldte gribedyr. På de store norske skibsfund, især fra Oseberg, er dyreornamentikken udviklet til decideret stor kunst, ikke mindst på dyrehovedstolperne. Dyreornamentikken er også i brug på kristne arbejder, særlig kendt på den store Jellingsten og på relieffer på de norske stavkirker. Det er også vanskeligt at afgøre, hvornår dyrene er dæmoniske og hvornår beskyttende. Den abstrakte dyreornamentik har bl.a. påvirket maleren Asger Jorn og andre i Cobra-gruppen omkring 1950.
På runesten kan der være både skrift og billeder. Noget af det fornemste og tydeligst mytologiske, man har, er de såkaldte billedsten, især fra Gotland, fra perioden ca. 400-1100. Her ser man i stedet for den skjaldedigtslignende artistiske dyreornamentik mytelignende billedfortællinger i friser eller tegneserier. Billederne synes primært at gengive begravelsesriter. Den døde føres på hest eller skib til dødsriget og bydes velkommen med et bæger. Men også kendte myter fremstilles, fx Thors og Hymers fiskedræt; og af og til er det heltesagnstof, man møder, fx om smeden Vølund. Af helte har især Sigurd Fafnersbane et langt liv i kunsten, idet han indgår i kirkeudsmykninger til langt op i middelalderen. Her ses han sammen med andre djævlebekæmpere, bl.a. Sankt Jørgen.
I tidlig kristen tid fremstilles på samme tid og sommetider i samme støbeform både kristne og hedenske amuletter. De har henholdsvis korset og thorshammeren som symbol. Man kan forestille sig en vis konkurrence om, hvilken der besad størst kraft.
Inspiration fra nordisk mytologi i senere billedkunst. Som nævnt fortsætter den karakteristiske dyreornamentik op i den tidlige kristne periode. I romanske kirker, også de danske, finder man eksempler på de sammenfiltrede dyr, fx i Hørning-planken. Der er også eksempler på tydelig fallisk symbolik, ikke mindst på nogle døbefonte fra Østjylland, i den tidlige romanske kunst.
I perioden ca. 1600-1800 er de mest markante inspirationer at finde i den store monumentale og nationalt-propagandistiske kunst. Man ser påvirkningen på nogle loftsmalerier fra 1637 på Kronborg med motiver fra nordisk oldtid fra, bestilt af Christian 4. Endvidere ses den i Johannes Wiedewelts jættestuelignende Julianehøj i Mindeparken til Jægerspris Slot fra 1770’erne – inspireret af et andet haveanlæg ved Ledreborg Slot.
I de sidste årtier af 1700-tallet udvikledes også teaterillustrationer til bl.a. Johs. Ewalds nordiske dramaer, af Wiedewelt og af Nicolai Abildgaard. Abildgaard var inspireret af den begyndende romantiks optagethed af den gæliske barde Ossian. Han malede et visionært billede af Ossian, 1785. Han skabte også det første egentlige danske storværkmed nordisk mytologi: maleriet "Ymer dier koen Audhumbla", 1777.
Med nationalromantikken fra ca. 1800 tog optagetheden af den nordiske mytologi virkelig fart. De fleste malere og billedhuggere i guldalderperioden brugte nordiske motiver, og dansk landskabsmaleri udvikledes som led deri (med gravhøje osv.). Blandt malere og tegnere var især J.Th. Lundbye, P.C. Skovgaard (og sidenhen hans to sønner, Joakim og Niels) og Lorenz Frølich inspireret af det nordiske og af danske landskaber. Blandt billedhuggerne indtog H. E. Freund en særstilling med sine suggestive, næsten psykologiske gudeskulpturer. Også bogillustrationskunsten tog nordiske motiver op, mest kendt illustrationerne til A. Fabricius’ Danmarkshistorie, 1854. National-romantikken fik endnu et tilskud i 1840’ernes skandinavisme. I illustrationskunsten veg den klassicistiske stil efterhånden for en nordisk, som kan kaldes en "bondestil".
Omkring år 1900 fik dyreornamentikken endnu en renæssance i det historicistiske kunsthåndværk. Nordiske elementer slog igennem i snart sagt alle former for kunstindustri. Inspirationen er synlig også i besættelsestiden, både i nazimedløberes dyrkelse af det "ariske" og i den danske modstands brug af netop det "ægte" nordisk-nationale som modvægt til nazismen.
I de sidste ca. 50 år er den nordiske motivverden indgået i en ofte mere diffus brug og nyfortolkning i modernisters og postmodernisters værker. Nævnes kan Henry Heerups primitivisme i malerier og stenskulpturer, Cobra-kredsens, især Asger Jorns, brug af magiskmytologiske motiver i et fabelpræget abstrakt univers og Bjørn Nørgaards arbejder, ikke mindst hans gobelin om vikingetiden i riddersalen på Christiansborg Slot.
Bogillustrationer til udgaver af de nordiske tekster eller genfortællinger af dem har ynglet i de sidste årtier. Blandt de fornemste er Sigurd Vasegaards illustrationer til Saxo og Vølvens Spådom, Ib Spang Olsens til Ole Restrups genfortællinger Odin og Tor, 1953, og Ernst Hansens til Grønbechs Nordiske Myter og Sagn, 1941. Men ikke mindst Frølichs, Constantin Hansens og Louis Moes tegninger er af en sådan kvalitet, at de til stadighed genbruges. Med tegneseriemediet (og tegnefilmen) er en ny billedkunstgenre opstået, især dyrket med succes af Peter Madsen i hans store Valhalla-serie fra 1979 og fremefter.
3) Musik. Fra oldtid og middelalder er det særdeles lidt, man ved om musik i Norden. Man har fundet ca. 60 blæseinstrumenter, de såkaldte lurer, fra bronzealderen, flest i Danmark. Men brugen af dem er usikker; sandsynligvis har de haft kultisk funktion. Fra middelalderen er overleveret et par vers: "Drømte mig en drøm i nat /om silke og ærlig pæl", skrevet med runeskrift i et dansk håndskrift og ledsaget af nodeangivelse (fra 1931 til 2000 brugt som pausesignal i Danmarks Radio).
Til gengæld myldrer det med nordisk tonet musik i efterlivet, især fra romantikken og fremefter. Man taler direkte om en "dansk tone", der vel kan karakteriseres som pastorale pasticher. Disse knyttes sammen med tekster, der har handling eller motiv fra oldtid, middelalder eller er farvet af det danske landskab og den danske almuekultur. Det kan dreje sig om operaer eller syngestykker, fx Johan Ernst Hartmanns musik til Johannes Ewalds Balders Død, 1779, og C.E.F. Weyses musik til J.L. Heibergs festspil Elverhøi, 1828. Der kan også være tale om rene musikværker som Niels W. Gades Efterklange af Ossian, 1840, og Elverskud, 1854; eller danske fædrelandssange og romancer med folkeviseefterligninger. Et sent eksempel på denne musikform finder man i Fini Henriques’ musik til Holger Drachmanns melodrama Vølund Smed, 1896, der også blev omarbejdet til en opera 1939-40.
Den danske sangskat med nationalt, folkeligt vækkende tilsnit og med elementer fra den tidlige danske historie møder man ikke mindst i Folkehøjskolens Sangbog, første gang udkommet 1894. Her kommer også melodier af bl.a. Carl Nielsen og Oluf Ring efterhånden med. Den nyeste klassiske musik i Danmark er stort set gået andre veje; dog kan nævnes Per Nørgårds optagethed af, hvad han kalder det "nordiske sinds univers".
Også de øvrige nordiske lande har skabt eller videreudviklet en særlig folkelig tone af umiskendelig nordisk art. Den kan høres hos en række særdeles forskellige kunstnere. Nordmanden Edvard Grieg har en udpræget interesse for folkemusik, som kommer til udtryk i hans "norske fjeldmelodier", 1853ff. Den dansk-norske visesanger Birgitte Grimstad synger folkeviser og folkesange. I Sverige findes en højtudviklet visetradition; nævnes kan her den svensk-nederlandske visesanger Cornelis Vreeswijk, der fx synger om et overnaturligt væsen som "näcken" (nøkken) i visen "Felicia är död". I den norske jazzsaxofonist Jan Garbareks horn er der en umiskendelig fjeldtone, og en nordisk folkemelodi klinger hos den svenske jazzpianist Jan Johansson. Islandske Björks sange får midt i al elektronikken på mirakuløs vis islandske landskaber og sagn til at stige frem.
Den tyske komponist Richard Wagner har dyrket de germanske myter og sagn og germansk ånd i sit store muskdrama om Ringen.
Den opblomstring af folkesange, der fandt sted i forlængelse af 1968, rummer også elementer, der rækker helt tilbage til den folkelige tradition i kølvandet på middelalderballaderne. Grupper fra beatrock-miljøet har brugt nordiske navne som "Bifrost", "Sorten Muld", "Sort Sol", "Hyldemor" og "Fylgja", jævnfør også skuespilkollektivet "Solvognen".
Hvordan har en lur lydt og i hvilken sammenhæng? Man ved det ikke præcist. I vore dage kan den bl.a. bruges som varemærke for dansk smør og som fanfare til reklameblokken i danske biografer: En flok ungmøer i lette gevandter, som var de Egtvedpiger fra bronzealderen, trutter i horn og kalder til kamp – om kunderne.
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.