Forn Siðr, Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark, den største organisation inden for ny-hedensk asatro i Danmark, oprettet 1997 og af Kirkeministeriet godkendt som trossamfund 2003. Det norrøne navn betyder "gammel skik", dvs. som religionen var i den førkristne periode i Norden. En del af de ca. 400 medlemmer er også organiseret i lokale blótfællesskaber. Udgiver tidsskriftet "Vølse - organet for hedensk sæd".

Trossamfundets formålsparagraf lyder: "1) Dyrkelse af de guddommelige kræfter. 2) At fungere som kontaktpunkt for tilhængere af den gamle skik. At udbrede kendskabet til og forståelsen for vor gamle nordiske kulturarv".

Trossamfundets polyteistiske fremgår af trosgrundlaget: "Vi sætter vor lid til de samme guder, som engang gav vore forfædre mening og hjælp. (...) Vi vedkender os også alfer/diser, vætter/naturånder, fylgjer/vardyr samt jætter, sol og måne. Alt en del af - og symbol på - vores mangfoldige verden. (...) Det etiske element i vores tro har vi fra de hedenske værdier, vi finder i eddadigtet Hávamál."

Forn Siðrs Trosbekendelse

Jeg tror på alle Aser og Vaner og alt hvad opstod af Ymers krop At sjæl mig blev skænket af sønner af Bor og liv sig rejser af Ragnarok.

Min skæbne skyldes de spindende Norner selv må jeg styre som skæbnen jeg tager tage modgang tåle medgang som skæbnen jeg møder mit minde bliver sat.

Gudernes ansigt ingen kender vi laver et billede som ligner os selv vi ser det samme men ser forskelligt ingen kan sige hvis syn der er sandest.

(Ole Gotved)

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig