Frigg, central gudinde, gift med Odin. I Snorres Edda skildres hun som den vigtigste af asynjerne; hun har en kreds af asynjer omkring sig som hjælpere, ligesom Odin har en mandlig skare af aser omkring sig. Som Odin er hun også en vis rådgiver og fremtidskyndig skæbnebehersker. Hun er mor til Balder, og hendes sorg ved hans død er et hovedtræk ved skildringen af hende, fx i eddadigtet Vølvens Spådom, hvor hun ses grædende i sin bolig i Asgård, Fensale.

Hun ses endvidere som ægteskabets gudinde. Hendes navn betyder enten "hustru" eller "den elskede". Hvis navnet betyder "den elskede", kunne det pege på et aspekt hos hende som kærlighedsgudinde, der dog de fleste gange kun er antydet. Men i Lokes grovkornede drilleri i eddadigtet Lokasenna påstås det, at hun er Odin utro med hans brødre Vile og Ve. Og hos Saxo er hun utro med en træl og så pyntesyg, at hun stjæler det guld, der smykker en statue af Odin. En anden kurre på tråden mellem ægtefællerne ses i eddadigtet Grímnismál, hvor en konkurrence mellem dem om, hvem der har størst magt over skæbnen, er igangsætter for mytens handlingsforløb.

Freja kan ses som en parallel til Frigg. På et tidligere stadium af myternes tilblivelse har de måske været én fælles vegetationsgudinde; Frejas mand hedder Od, et navn, der er påfaldende tæt på navnet Odin. Ugedagen fredag er opkaldt efter Frigg.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig