Geirrød, jætte, som Thor besøger og besejrer. Myten findes allerede omtalt i skjalden Eilífrs digt Thorsdrapa fra 900-tallet, og Snorre bruger denne til en udførlig og barok version i sin Edda (se boks).

Også Saxo kender Geirrød, men hos ham er der ikke meget tilbage af myten. Jætten hedder her Gerud og har en gård med enorme rigdomme. Det lokker den danske konge Gorm på en ekspedition ledet af Thorkel, og de får tilmed hjælp af Geruds broder, Gudmund. De kommer omsider til en slags underverden, en by med en forfalden kongshal; her sidder Gerud med gennemhullet krop og sine tre døtre, "der så ud som om de havde mistet al styrke i ryggen". Thor har altså allerede været der! Thorkel og hans folk finder vældige skatte, men bliver så griske, at de knap lægger mærke til, at de mange dødninge i hallen vågner op og begynder at angribe dem.

Geirrød

I Snorres myte fortælles det, at Loke flyver i Frejas falkeham, men tages til fange på Geirrøds gård og sulter i tre måneder, nedlåst i en kiste. For at slippe fri lover Loke, at han vil sørge for, at Thor kommer til gården uden hammer og styrkebælte. Men på vej til Geirrød låner Thor hos jættekvinden Grid et styrkebælte, jernhandsker og staven Gridarvol. Lidt senere kommer Thor og Loke til elven Vimur, hvis vand pludselig stiger faretruende; Thor opdager, at Geirrøds datter Gjalp står oppe i en klippekløft og skræver over elven, og at det er hendes vældige vandladning, der er skyld i, at vandet stiger. Thor tager en sten op og siger: "Strøm skal stemmes i sit udspring." Og han traf, hvad han sigtede efter.

Da de kommer til gården, får de herberg i gedestalden. Der står en stol, som Thor sætter sig på. Han mærker, at stolen hæver sig op mod taget, men med Gridarvol stukket op imod tagbjælkerne, lykkes det ham at klemme stolen ned. Et højt knæk og et skrig lyder; det var Geirrøds døtre, Greip og Gjalp, der havde siddet under stolen, og nu havde Thor brækket ryggen på dem. Geirrød tager Thor ind i hallen til styrkeprøver, og herunder kaster han en glødende jernbolt efter Thor, der dog griber den med sine jernhandsker, og skønt Geirrød gemmer sig bag en søjle, kaster Thor til sidst bolten gennem søjle, jætte og væg og videre ud i jorden.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig