Georges Dumézil, 1898-1986, fransk religionsforsker. Hans skelsættende arbejde består af en sammenligning mellem indoeuropæiske religioner og samfund. Herved fandt han ligheder i mytologiernes struktur, ikke mindst i gudekredsen, og påviste, at den samme struktur kunne ses i det omgivende samfund. Især betonede han den såkaldte "trefunktionalitet", dvs. at der i samfundet er tre funktioner: hersker-, kriger- og frugtbarhedsfunktionen. Disse genfindes i religionerne i en bestemt tredelt funktion af enkeltguder eller gudegrupper. I Norden udfylder Odin og Tyr herskerfunktionen, Thor krigerfunktionen, og Njord og Frej frugtbarhedsfunktionen; disse guder og funktioner genfindes i varierende former overalt i de indoeuropæiske religioner. Endvidere er der ofte en gudinde, der primært har med frugtbarheden at gøre, samtidig med at hun også har kontakt til de to øvrige funktioner; i Norden er det Freja.

Den nordiske gud Thor har således sin parallel i en geografisk så fjern religion som den klassisk indiske, hvor guden Indra er dæmonbekæmper med funktioner og attributter, der svarer til Thors.

Fortællinger af mere sagnagtig eller eventyrpræget karakter kan rumme de samme strukturer som mytologierne og bliver derved også vigtige fortællingstyper for religionsforskningen.

Den klassedelte indoeuropæiske samfundsstruktur, som afspejles og legitimeres i myterne, har især i Indien, i det såkaldte kastesystem, holdt sig helt op i nutiden.

Dumézils teorier har været heftigt debatteret. På dansk findes De nordiske Guder, 1969 (fransk 1959). Han udgav desuden en bog om Loke, Loki, 1948. På dansk udgav H.J. Lundager Jensen og J.P. Schjødt 1994 en bog om Dumézil: Suveræniteten, kampen og frugtbarheden.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig