Halfreds Saga, saga om den islandske digter Halfred Vanrådeskjald, der skildres som vrissen og usympatisk. Han digter niddigte; om en tilbedt kvindes ægtemand digter han fx "Af grisetrugenes grutmad grimt han stinker, den gamle"!

Halfred bliver skjald hos den norske kong Olav Tryggvason. Kongen vil have Halfred til at opgive sin hedenske tro og lade sig kristne. Halfred går med til det mod at bede kongen være den, der holder ham over dåben. Det varer dog noget, før Halfred kan kaldes rigtig kristen, og i digte roser han stadig de gamle guder. Men da han ligger for døden på et skib under en hård rejse til Island, møder han i et syn sin slægts fylgje: "Da så de en kvinde komme gående efter skibet. Hun var stor og klædt i en brynje. Hun gik på bølgerne som på land". Et sidste angreb fra den hedenske tro, som han dog modstår ved at sige: "Brudt er nu alt mellem dig og mig". Og han dør i en af overleveringerne af teksten med et kristent digt på læben! Fortællingens kristne synsvinkel lader sig ikke skjule.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig