Holger Danske

Litografi af Lorenz Frølich 1898. Den lille hornblæser - et nationalt symbol fra Treårskrigen 1848-50 - hviler ud i Holger Danskes favn. Frølich har signeret billedet med sine forbogstaver L.F. i runer.

.

Artikelstart

Holger Danske, europæisk sagnfigur og sidenhen dansk nationalhelt. I Rolandskvadet fra ca. 1060 optræder han i Karl den Stores hær under sit franske navn, Ogier le Danois. Efter at have optrådt i adskillige andre, også nordiske, kilder, er han en hovedfigur i Karl Magnus´ Krønike fra 1480.

Christiern Pedersen oversatte 1534 et fransk heltedigt om Holger Danske til dansk, og denne bog var i århundreder en udbredt folkebog. Det var den, der inspirerede til videre brug af Holger Danske-skikkelsen i dansk skønlitteratur og musik; B.S. Ingemann (1837), H.C. Andersen (1845) og Ebbe Kløvedal Reich (1970) er blandt dem, der har digtet og skrevet om helten. I folkelig bevidsthed sidder Holger Danske og sover så dybt, at hans skæg er vokset fast til stenbordet i Kronborgs kælder. Men han vil vågne op til dåd, hvis Danmark kommer i nød.

Læs mere om Holger Danske i Leksikon.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig