Litografi af Lorenz Frølich 1898. Den lille hornblæser - et nationalt symbol fra Treårskrigen 1848-50 - hviler ud i Holger Danskes favn. Frølich har signeret billedet med sine forbogstaver L.F. i runer.

.

Holger Danske, europæisk sagnfigur og sidenhen dansk nationalhelt. I Rolandskvadet fra ca. 1060 optræder han i Karl den Stores hær under sit franske navn, Ogier le Danois. Efter at have optrådt i adskillige andre, også nordiske, kilder, er han en hovedfigur i Karl Magnus´ Krønike fra 1480.

Christiern Pedersen oversatte 1534 et fransk heltedigt om Holger Danske til dansk, og denne bog var i århundreder en udbredt folkebog. Det var den, der inspirerede til videre brug af Holger Danske-skikkelsen i dansk skønlitteratur og musik; B.S. Ingemann (1837), H.C. Andersen (1845) og Ebbe Kløvedal Reich (1970) er blandt dem, der har digtet og skrevet om helten. I folkelig bevidsthed sidder Holger Danske og sover så dybt, at hans skæg er vokset fast til stenbordet i Kronborgs kælder. Men han vil vågne op til dåd, hvis Danmark kommer i nød.

Læs mere om Holger Danske i Leksikon.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig