Det er nærliggende at tolke motivet som den hjelmklædte Odin på en ridetur, ledsaget af ravnene Hugin og Munin. Tegning efter en lille metalplade, hvor motivet er præget med en matrice. Den lille plade har været en af flere, som i 600-tallet har dekoreret en fornem krigerhjelm. Den er fundet i Uppsala.

.

Hugin og Munin, Odins to ravne. Navnene betyder "Tanken" og "Erindringen", og ravnene må opfattes som personifikationer af egenskaber hos Odin. Snorre fortæller i sin Edda: "Der sidder to ravne på hans skuldre, og alt, hvad de ser og hører, siger de ham ind i øret. Om morgenen sender han dem ud over alverden, og de vender tilbage ved aftenstid. Deraf bliver han klog på mange ting, og derfor kaldes han Ravnegud". Som belæg citerer Snorre dernæst fra Grímnismál, men kunne have valgt citater fra mange andre kilder. Ravnene, især dog Hugin, hører nemlig til mytologiens faste inventar og findes også ikonografisk som Odins attributter, bl.a. på guldbrakteater.

Ravnene kan tolkes på to hovedmåder: enten kan de knyttes sammen med kamp og død (som ligædere) eller med forestillingen om shamanens frisjæl, der som fugle kan bevæge sig i alle dimensioner. Begge dele passer på Odin.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig