Selvportræt, 1914.

.

I de første årtier af 1800-tallet blev arbejdet med indsamling og nedskrivning af de mundtligt overleverede folketraditioner sat i system. Just Matthias Thiele udgav Danske Folkesagn, 1818-23, og i 1840'erne udvidede Svend Grundtvig indsatsen kraftigt. Fra 1840'erne stammer denne farvelagte pennetegning af Johan Thomas Lundbye, som viser håndværkskyndige bjergfolk i arbejde.

.

Johan Thomas Lundbyes illustration til Hans Vilhelm Kaalunds (1818-1885) Bjørnen, fra 'Fabler for børn' (1845).

.

Johan Thomas Lundbye, 1818-1848, dansk billedkunstner. Sammen med vennerne Frølich og P.C. Skovgaard udførte han i 1845 en række kultegninger af de nordiske guder som rumudsmykning til den skandinaviske fest "Den nordiske Højtid til Fædrenes Minde", og s.m. Frølich udgav han siden disse tegninger som stik i Mindeblade.

Lundbye var optaget af det danske landskab med dets stendysser og andre fortidsminder. Også folklore optog ham så meget, at nissen blev en slags emblem i hans tegnekunst. Se også skandinavisme og ill. til folketro.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig