Johannes V. Jensen, fotograferet i sin stue, 1930'erne.

.

Johannes V. Jensen, 1873-1950, dansk forfatter. Han oversatte samtlige kvad i Snorres Heimskringla, 1948. Til den store danske udgave af De islandske Sagaer, 1930-32, oversatte han bl.a. hele Egils Saga (med det store digt Sønnetabet) og kvadene i Njals Saga; endvidere skrev han heri en indledning om sagaen som åndsform. Disse tanker videreudviklede han i sin bog Kvinden i Sagatiden, 1942.

I sin egen digtning benyttede Johannes V. Jensen sig ofte af bogstavrim i en form, som er inspireret af den norrøne poesi. Hans store prosaværk Den lange Rejse, 1908-22, er en visionær og egensindig skildring af menneskets udvikling og liv i Norden fra den tidligste tid frem til Columbus. Her udnytter digteren sin store viden om livsformer i oldtiden. Han beskriver også religiøse riter, fx en sejd. En slags gennemgående figur er Norne-Gæst, der optræder i mange forskellige perioder og på den måde også minder om Starkad-figuren i danske sagn. Skildringen af, hvordan man bygger det første skib og konstruerer den første vogn, er blandt romanværkets højdepunkter.

Også i det mindre format bruger digteren af det mytiske stof, fx i slutningen af romanen Kongens Fald, 1899-1901, hvor Fenja og Menjas Grottesang indgår.

Blandingen af en darwinistisk livsanskuelse, en dyrkelse af det karske mandfolk og af de gammelnordiske værdier i modsætning til det degenererede Sydeuropa er en farlig cocktail hos Jensen. Til alt held holdt han sine anskuelser i tømme og lod sig ikke politisk rive med af fascisme og nazisme, som i 1920'erne og 1930'erne kom til magten i Italien og Tyskland. Han undgik det, bl.a. fordi hans idealverden var bundet til det nordisk-angelsaksiske, som han i sin samtid så udfoldet i USA, "den nye verden", som han besøgte talrige gange. Blandt hans oversættelser er også sagastykker om nordboernes opdagelse af Grønland og Vinland (Amerika).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig