Julianehøj i Mindeparken ved Jægerspris Slot, formgivet af Wiedewelt 1776-89. Samtidigt kobberstik af J.F. Clemens.

.

Johannes Wiedewelt, 1731-1802, dansk billedhugger. Som nyklassicist ønskede han tillige at inddrage nordisk mytologi i den nationale kunst, men frygtede i første omgang, at de nordiske guder blot ville blive afspejlinger af de antikke. Derfor kastede han sig over et egentligt studium af danske oldsager, tegnede dem og brugte disse tegninger som udgangspunkt for senere arbejder. Fra 1780´erne stammer en fornem tegning af Odin, hvoraf man kan se, at han grundigt har læst i de første bind af P.F. Suhms Danmarkshistorie (1782-1828).

I Mindeparken ved Jægerspris Slot (i Horns Herred mellem Isefjorden og Roskilde Fjord) ligger en jættestue fra stenalderen. Wiedewelt daterede den til Gorm den Gamles tid(!) og omformede den til et monument for de danske kongers historie. Syv støtter af marmor, som han placerede ved højen 1776-89, bærer inskriptioner om de hedenske konger. Han fik gravet en olielampeoplyst gang ind i højen, så folk kunne "kende og elske fædrelandets oldsager". En ægte runesten satte han på toppen af højen, som fik navnet Julianehøj (efter Frederik 5.s dronning, Juliane Marie).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig