Kraka, Regnar Lodbrogs anden hustru. Den islandske saga om ham fortæller, hvordan han prøver hendes forstand ved at bede hende ankomme hverken påklædt eller nøgen, hverken mæt eller fastende, hverken alene eller med ledsager. Hun indhyller sig i et fiskenet, bider i et løg, følges af sin hund og består således prøven. Nordiske gude- og heltesagn fortalt for børn i Christian Højgaards streg.

.

Regnar Lodbrog modtager Kraka i fiskenettet til venstre, mens han til højre har befriet kongedatteren Thora ved at slå slangen ihjel. Frisen for neden symboliserer Regnars eget endeligt og hans berømte ord: Grynte ville grisene, hvis de vidste, hvor meget galten lider. Tegning af Lorenz Frølich til A. Fabricius' Danmarkshistorie.

.

Kraka, gårdkællingen Grimas datter i sagnet om Regnar Lodbrog. Hun er en skønhed med hår som silke og så langt, at det kan nå jorden. Regnar Lodbrog, der netop har mistet sin hustru Thora, ser på en rejse i Norge Kraka, der ud over at være smuk også er klog. Det beviser hun i en scene, hvor han beder hende komme hverken klædt eller nøgen, hverken mæt eller fastende, hverken ene eller fulgt af noget menneske - og hun hyller sig i et fiskenet og sit hår, bider i et løg og har sin hund som ledsager.

Efter forskellige forsinkelser, der bl.a. viser Krakas dydighed, bliver Regnar og Kraka gift. Først lang tid senere røber hun for ham, at hun i virkeligheden hedder Aslaug og er datter af ingen ringere end Sigurd Fafnersbane og Brynhild.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig