Efter drabet på Kvaser bliver skjalde- og visdomsmjøden skabt af hans blod blandet med honning. Nordiske gude- og heltesagn fortalt for børn i Christian Højgaards streg.

.

Kvaser, Kvasir, mytisk skikkelse, skildret som klog og som ophav til mjød. Ifølge myten om skjaldemjøden i Snorres Edda skabes Kvaser ved fredsslutningen mellem aser og vaner. Freden blev beseglet ved, at de to gudegrupper hver spyttede i et kar. Af dette spyt opstod en mand, Kvaser, der var så vis, at han kunne svare på alt.

Kvaser kom til de to dværge Fjalar og Galar, der dræbte ham og samlede hans blod i to kar og i kedlen Odrører. Hans blod blandede de med honning, og væsken blev til mjød med den egenskab, "at enhver, som drikker deraf, bliver skjald eller vismand". Dværgene fortalte aserne, at Kvaser var blevet "kvalt i sit eget vid".

Myten fortsætter med, at jætten Suttung hævner sig på de to dværge, fordi de har slået hans far, Gilling, ihjel. Dværgene tvinges til at give mjøden til Suttung. Mjøden passes af Suttungs datter Gunlød, men Odin lokker den fra hende og flyver i skikkelse af en ørn til Asgård, forfulgt af Suttung. Odin har mjøden i sin bug og spytter den ud i asernes kar.

Myten fortælles for at give oplysninger om udtrykket "Kvasers blod" som en kenning (dvs. metafor) for skjaldskab. Dette udtryk er brugt i tekster fra 900-tallet. Myten og riten i forbindelse dermed har også paralleller i andre indoeuropæiske religioner. Tydeligst er ligheden med den indiske myte om drikken Somas guddom, der dræbes. Rituelt har man presset drikken ud af plantestængler; ved at drikke af denne væske får kultdeltagerne en rus, så "de føler sig som guder". I den indiske Soma-myte fortælles der også om en gud i ørneskikkelse, der røver drikken. Måske er betydningen af ordet "Kvaser" oprindelig forbundet med en rusdrik.

Kvaser optræder også i myten om Lokes straf. Her er det ham, der i sin visdom finder ud af, at Loke kan fanges med et fiskenet. Det er lidt ejendommeligt, at Kvaser optræder så sent i det mytologiske verdensforløb; han er jo forlængst blevet dræbt.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig