Mjølner, Mjollnir, Thors hammer. Dens navn betyder måske "Knuseren" eller "Den lynende". Den er smedet af dværgene Brok og Sindre, der bl.a. også smedede Frejs Gyldenbørste og Odins Draupner. Ifølge Snorres Edda blev dens skaft lidt for kort, men i øvrigt er den det fornemste arbejde, dværgene udførte. Når Thor slynger den ud, rammer den altid, og den vender altid - som en boomerang - tilbage i hans hånd.

Med hammeren er Thor først og fremmest dæmonbekæmper. Han er næsten altid ude at slå jætter ihjel eller kæmpe med Midgårdsormen. Med hammeren kan han også "vie", dvs. få sine gedebukke levende igen efter at de er blevet spist, eller velsigne brudepar eller skibsbegravelser. Det er tænkeligt, at Mjølner i ældre tid har været et frugtbarhedssymbol, knyttet sammen med Thors funktion som lyn- og tordengud. I slutningen af den hedenske periode har mange asatroende båret smykker i form af thorshamre om halsen; det er en parallel til, at kristne bar kors som halssmykke, og måske har det også været en hedensk manifestation mod kristendommen.

Adskillige myter fortæller om brugen af Mjølner. Særlig markant er dens rolle i myten om Thor og "jættekongen" Trym, der ifølge Trymskvadet stjal hammeren fra Thor. Det er en kaotisk situation, idet aserne derved har mistet deres vigtigste værn mod jætter og ondskab. Trym vil kun give den tilbage, hvis han kan få Freja til hustru - og det er jo lige så galt. Thor klæder sig ud som Freja i fuldt brudeudstyr, og under bryllupsmiddagen får han lagt Mjølner i skødet og kan nu dræbe Trym og hele hans slægt. Hammeren bruges også i myterne om Thors møde med Hymer, Hrungner og Geirrød.

Mjølner har mange religionshistoriske paralleller. Fx er den indiske gud Indra udstyret med et våben, vajra, der er en tordenkile. Med den slår han dæmoner ihjel og frembringer grøde ved at slå hul på klipperne, så vandet "som brølende køer" kan strømme ud i det tørkeramte landskab.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig