Tegning i et håndskrift fra 1300-tallet med Snorres version af Olav den Helliges Saga.

.

Olav den Hellige, norsk konge 1015-28; han faldt i slaget ved Stiklestad 1030 og blev efter sin død gjort til Norges nationale helgen. Om denne centrale skikkelse i norsk historie fortælles der legender og en kongesaga, Olav den Helliges Saga, som især kendes i Snorres version. Snorre skrev den først som selvstændigt værk og lod den derefter indgå som en del af Heimskringla ca. 1230. Olav er den store missionsskikkelse i norsk historie, og han sørgede også for, at den sidste hedenske surdej blev fjernet fra islandsk lovgivning.

I legendelitteratur og ikonografi antog Olav snart form af en slags ny Thor, udstyret med økse og dræber af dæmoner. På den måde kan han minde om kejser Konstantin den Store, der efter at have indført kristendommen som statsreligion i Romerriget lod sig afbilde i en kæmpestatue som en "Sol Invictus", en kejser guddommelig som den "uovervindelige Sol".

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig