Martin A. Hansen fotograferet ved sin skrivemaskine i hjemmet nær Lejre.

.

Forside til Orm og Tyr, 1956.

.

Orm og Tyr, fortællende værk om "vore forfædres tro", skrevet af Martin A. Hansen, 1952. Bogen består af en "hedensk" del og en kristen del, og det er selve religionsskiftet, der er i centrum. Skildringen af Ragnarok i eddadigtet Vølvens Spådom stilles over for det middelalderlige kirkesagn om lindorm (jævnfør Midgårdsormen) og tyr, som Martin A. Hansen i kortform gengiver således:

"Der kommer en lindorm og lægger sig om kirken. Folk kan ikke komme ind i den. De vælger en tyrekalv og opføder den med sødmælk og nøddekærner. Da syv år er gået, fører de tyren mod ormen. Tyren dræber ormen. Tyren går ni skridt derfra, så dør den".

Kristus afløser Thor som dødebekæmper. Efter bogens mening var der også gået orm i den gamle religion.

Orm og Tyr bygger på solide studier og på hundredvis af besøg, ikke mindst i danske kirker. Men det er primært et visionært og personligt værk i lighed med Grundtvigs Nordens Mytologi og Grønbechs Vor Folkeæt i Oldtiden.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig