Richard Wagner, 1813-1883, tysk komponist og forfatter. I sit største værk, musikdramaet Nibelungens Ring i fire dele (ofte blot kaldet Ringen), brugte han den germanske/nordiske mytologi og sagnverden, især Nibelunge-/Vølsunge-stoffet, men også Den Ældre Edda. Ringen blev første gang opført samlet 1876 i Bayreuth i Sydtyskland. Værkets enkelte dele hedder "Rhinguldet", "Valkyrien", "Siegfried" og "Ragnarok" (den sidste del hedder på tysk "Götterdämmerung", "Gudernes dæmring" eller "mørke"). Wagner skrev selv librettoen til hele værket i "oldnordiske" stavrim.

Wagner forholder sig frit til myte- og sagnstoffet. Det gennemgående tema er forholdet mellem magt og kærlighed. Som magtsymbol optræder en ring smedet af en dværg med guld fra Rhinguldet. Ringen bliver til sidst årsag til verdens undergang.

Den tyske digterfilosof Friedrich Nietzsche var i en periode begejstret for Wagner, der var som en faderskikkelse for ham. Men hans intense beundring slog om i sin modsætning, og titlen på en af hans senere bøger, Götzendämmerung, på dansk Afgudernes Ragnarok, kaldte Nietzsche selv for "en perfiditet imod Wagner". Wagner er idealist og heltedyrker, og i hans opgør med materialismen ses en antisemitisme, et træk som Nietzsche kraftigt tog afstand fra. I 1920'erne var Hitler påvirket af den germanske patos hos Wagner, og hele dyrkelsen af det germanske, af det monstrøse og af den store helt, som ligger i Wagners værker og kunstteoretiske skrifter, vandt genklang hos nazisterne. Se også Villy Sørensen.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig