Trymskvadet, þrymskviða, ('Digtet om Trym'), eddadigt om jætten Tryms tyveri af Thors hammer Mjølner, og hvordan Thor erobrede hammeren tilbage. Digtet er på 32 strofer. Det har et decideret episk forløb (se boks).

Digtet har en kostelig humor. Men scenen er såmænd alvorlig nok. Thor uden hammer og Asgård uden Freja er det samme som kaos i verden. Der spilles på det gængse motiv, at underverdenen, jætterne, vil have frugtbarhedens gudinde, Freja, ned til sig, så verden kan gå af lave eller i stå.

De fleste forskere mener, at digtet er sent, bl.a. fordi det er fuldstændig intakt, og fordi Snorre slet ikke nævner myten. Men bagved kan ligge et meget gammelt mytisk stof. En række myter med Thor som hovedfigur beretter om hans rejse med ledsagere til jætteland, bl.a. myterne om Hymer og Udgårdsloke.

Digtet har inspireret til folkevisen Thor af Havsgård. Denne vise er udbredt i hele det nordiske område. Grundtvig udgav 1815 digtet Thryms-Kvide.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig