Den store og ordknappe Vidar binder læderstrimler om sin fod, før han med den gør det af med Fenrisulven. Vidar er blandt de fire, der skal overleve Ragnarok. Tegning af Constantin Hansen til A. Fabricius' Illustreret Danmarkshistorie for Folket, 1854.

.

Vidar, Víðarr, ('Den vidt herskende'), søn af Odin og jættekvinden Grid. Han skildres i en række eddadigte og i Snorres Edda som stor, stærk og tavs. Han dræber i Ragnarok sin fars banemand, Fenrisulven. Hos Snorre sætter Vidar sin fod, der er bundet ind i læderstrimler, i ulvens gab og brækker dens kæber fra hinanden. Han overlever Ragnarok sammen med sin halvbror Vale og Thors sønner Modi og Magni. De fire er hævnere og repræsenterer ungdommens styrke, der skal føres videre i den nye verden.

Hans sko er interessant. Det er en "jernsko", der er blevet til ved hjælp af de læderstrimler, som mennesker til alle tider har skåret fra deres sko for tåen eller hælen og sørget for at kaste bort. Som et kollektivt offer til aserne, kunne man måske tilføje. Dvs. at menneskene er med i kampen mod de kosmologiske kaosmagter gennem deres offerhandlinger og traditioner.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig