Villy Sørensen

Villy Sørensen foto fra 1993.

.

Villy Sørensen, 1929-2001, dansk forfatter. Fra første færd er der myte- og eventyrtræk i hans "sære" og "ufarlige" historier (1953 og 1955). I historien "Hjemvejen" hentydes indirekte til de nordiske myter i form af en hammersvingende smed med træk af Thor. I 1982 genfortalte Sørensen historien om de nordiske guder i sin bog Ragnarok.

Han beskæftigede sig også mere overordnet med mytebegrebet og med folkelitteratur, først og fremmest i det skelsættende essay "Folkeviser og forlovelser" (trykt i Digtere og dæmoner, 1959), hvor litterær fortolkning indgår i en højere enhed med erfaringer fra dybdepsykologi og religionsforskning. Som et centralpunkt i folkeviserne ser han "forlovelsessituationen", overgangen fra en livsfase til den næste. Her hersker dæmonerne. Situationen svarer til en religiøs overgangsrite, men mens selve ritens struktur fører fra "død" frem til nyt liv, er det hos Villy Sørensen kunstneren, der tolker og kalder dæmoner frem i lyset.

I 1980'erne skrev han om Richard Wagners kunstfilosofi i forbindelse med sin oversættelse af Wagners Kunsten og revolutionen, 1983. I form af en række mindre tekster skrev han senere i 1980'erne om den mytologiske baggrund for og fortolkning af Wagners store værk Nibelungens Ring, samlet i bogen Sørensens Wagner (2005).

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig