Ynglingesaga, første del af Snorres store værk om de norske konger, Heimskringla. Den består af sagnhistorisk stof om den svensk-norske kongeslægt, ynglingerne, hvis stamfar er selveste Odin. Odin og hans asebrødre drog fra Tyrkerland til Uppsala og oprettede her et dynasti. Hans nærmeste efterfølgere var Njord og Yngve-Frej (i to andre overleveringer er rækkefølgen Yngve, Njord og Frej). Tilnavnet Yngve til Frej peger på, at han har været særlig "inkorporeret" i den jordiske kongeslægt. Det er karakteristisk for Snorre, at han i disse forhistoriske dele af sit værk skildrer de hedenske guder euhemeristisk, dvs. som jordiske konger.

Sagaen rummer bl.a. et ganske omfattende portræt af Odin. Den norske kongeslægt, som ellers er den, Snorre fortæller om i Heimskringla, fører også sin stamtavle tilbage til ynglingerne; den første af de norske konger hedder Harald Hårfager. Snorre bygger sin kongeslægtshistorie på digtet Ynglingatal.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig