En køkkenmøding ved Ertebølle udgraves af arbejdere i 1890'erne, mens arkæologerne sidder på klapstole og noterer, hvad der bliver gravet frem.

.

Den internationale Arkæologikongres i 1869 på ekspedition til Sølager køkkenmødding

.
.
Licens: Brukerspesifisert

Arkæologi, videnskab om materielle fortidslevn. I de forhistoriske perioder er arkæologiske fund de eneste kilder, man har at holde sig til: Hvad kan fx gravhøje sige om de gamle nordboers dødsopfattelse; hvad kan billedsten fortælle om tidlige ritualer; hvilke levn af kultbygninger findes der? Senere kommer også skriftligt materiale til, og de litterære kilder er sammen med arkæologien hjørnesten i undersøgelsen af nordisk religion og livsmønster. Runesten er et særligt felt, der vel befinder sig midt mellem ærkæologi og litteratur.

Hovedværker i formidlingen af de videnskabelige resultater om dansk oldtid er Johannes Brøndsted: Danmarks Oldtid, bd. 1-3 (seneste udg. 1957-60) og Jørgen Jensen: Danmarks Oldtid, bd. 1-4 (2001-04).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig