Odins ottebenede hest, afbildet engang i 700-tallet på en billedsten fra Gotland. Scenen er tolket som modtagelsen i Valhal af en afdød.

.

Hammar stenen ved Lärbro på Gotland er et godt eksempel på de store og smukt udførte sten, som kendes fra det svenske område. Den er dateret til 700-tallet.

.

Billedstenen her viser Thor, der har fået Midgårdsormen på krogen og jætten Hymir, der løfter armen for at skære snøren over. Stenen er fra Hørdum i Vendsyssel.

.

Billedsten, billeder indhugget i eller malet på sten. De kendes især fra rige fund på Gotland, men er også spredt i det øvrige Norden. Fra bronzealderen findes helleristninger med kultscener, der skulle sikre jagtlykke og frugtbarhed, og med optrin fra gravlæggelser. I perioden ca. 400-1100 skabtes de ca. 450 nu kendte billedsten, hvis udseende måske kan tolkes fallisk (se falloskult).

Blandt de seneste af disse sten er der tydeligvis fremstillinger af scener, som man også kender fra de nordiske myter, fx ses en død krigers rejse til Valhal, Odin på Sleipner og Thors kamp med Midgårdsormen. Mange scener viser skibe, dvs. sandsynligvis sejlads til det hinsidige. De gotlandske sten kan være store og friseagtige.

Blandt de få danske er Hørdumstenen, der i en naiv fremstilling viser Thor i jætten Hymers båd på fisketur i forsøget på at fange Midgårdsormen: Ormen er på krogen, men basker så stærkt, at Thors ben går gennem bådens bund.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig