Fostbroderskab, blodsbroderskab, pagt mellem to eller flere mænd, som ikke er brødre. I mytologien omtales Odin og Loke som fostbrødre. I flere sagaer er fostbroderskab et hovedtema. Pagten blev indgået ved en overgangsrite, hvor "brødrene", også kaldet edsbrødre, aflagde ed på at værne og hævne hinanden. Dvs. at blodhævnen kom til at gælde for dem. Under riten "genfødtes" de som brødre ved at gå samtidig under en græstørv, der var gravet op og løftet op på spyd (se gå under jordens smykke).

I en rite i Gisles Saga, der foregår på tinge, er der tale om fire fostbrødre, der - som var de firlinger - fødes ud af jordens moderskød. Efter græstørvsriten blander de blod; fx skildres det, hvordan Gisle og tre andre mænd slår hul på en åre og lader blodet løbe ned i den muld, der er skåret op under græstørvsstrimlen, og rører muld og blod sammen. Til sidst sværger de at hævne hinanden som brødre og kalder guderne som vidne.

En sådan indvielse kan minde om riter i forbindelse med broderskaber og mandsforbund af varierende lødighed op gennem historien: krigere/soldater, gilder og laug, esoteriske ordener og loger, nazister, rockere osv.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig