Guldbrakteater, (af latin bractea 'tynd plade'), runde skiver af guld med prægede billeder. Sådanne genstande har været udbredt i Nordeuropa; langt de fleste er fundet i Norden, næsten 1000 eksemplarer, hvoraf de fleste er dateret til 500-tallet. Guldbrakteaterne har efter al sandsynlighed været brugt som amuletter. Nogle af dem er forsynet med - uforståelige - runeindskrifter, og deres billedfremstillinger har tydeligt mytologisk indhold. De tidligste er udført med romerske mønters kejserportræt som forbillede, og "kejseren" er med tiden afløst af Odin.

En del brakteater forestiller en mand på eller med en hest eller en mand med en rovfugl. Forskere har tolket scenerne som gengivelser af Odins shamanistiske praksis, hans evne til ekstase og forvandling. En anden gruppe brakteater viser tre menneskelignende figurer i en kultisk scene; forskere har tolket dem som enten gengivelser af Balders død (Loke i kvindetøj, Balder ramt af misteltenen og Odin med rovfugl og spyd) eller af sagnstoffet om Vølund Smed (midterfiguren ser ud til at halte). Se også guldgubber.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig