Gesta Danorum, Danernes bedrifter. Kendt som Saxos Danmarkshistorie i en original håndskriftudgave.

.

Middelalderlige håndskrifter bærer ofte udsmykninger af det første bogstav i et nyt kapitel. Dette I i Flatøbogen fra 1300-tallets slutning viser tre par soldater i indbyrdes kamp; tegningen indleder Kong Sverres Saga.

.

Håndskrifter, De mytologiske tekster, fx Ældre Edda og Snorres Edda, og sagaerne er overleveret i håndskrifter, der især er blevet til i senmiddelalderen i Island. Mange af disse har oprindelig været opbevaret i Den Arnamagnæanske Samling på Det Kongelige Bibliotek i København, men fra 1965 er de dele, der specifikt handler om Island, givet (tilbage) til Island, hvor de opbevares på det arnamagnæanske institut på Islands Universitet. Kendtest er Codex Regius og Flatøbogen, men også de store sagamanuskripter Hauksbók og Mödruvallabók bør nævnes; se også Fagrskinna.

Især i 1300-tallet synes det at have været en hel nationalsport i Island at indarbejde den traditionelle mundtlige litteratur i den middelalderlige kristne verdensforståelse og skrifttradition i store manuskriptbøger, skrevet på pergament.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig