Højsæde, hædersplads med rituel og symbolsk betydning. Guder, konger, høvdinge og andre husherrer sidder i højsæde i deres sal, hal eller hus. Særlig kendt er Odins højsæde Hliðskálf (Lidskjalv), hvorfra han kunne se ud i hele verden, og de 12 højsæder til de 12 aser, indrettet i Gladsheim.

Stolper med udskæringer af gudeportrætter, de såkaldte højsædestøtter eller -stolper (ondvegissúlur), har ifølge flere sagaer været tillagt så stor betydning, at man i landnamsperioden har taget dem med fra sin hal eller måske sit hov i Norge. Som en slags orakeltegn har man dernæst kastet dem i havet, når man nærmede sig Islands kyst og ladet støtternes position bestemme, hvor man bosatte sig. Fx berettes det i Eyrbyggja Saga, at det på den måde var den udskårne Thor fra hovet i Norge, der bestemte, at Thorolf Mostrarskæg skulle bosætte sig i Bredefjord, nær et næs, som derfor kaldes Thorsnæs. Thorolf indretter et hov, hvor støtterne placeres. Se også Oseberg-skibet.

Måske kan støtterne opfattes som symboler for verdensaksen og højsædet som verdens lokale midtpunkt. Selv den mindste bonde har dermed haft sit mikrokosmiske "Hliðskalf".

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig