Hamingja, skytsånd, eller måske snarere den personificerede "lykke". Forestillingen er udbredt i nordisk mytologi og folketro. Lykken var knyttet sammen med slægten; særlig stor hamingja var knyttet til konger og fremtrædende personer eller familier, som det derfor var gavnligt at være i forbund med; fx skildres hos Snorre i Heimskringla Harald Hårfager og Olav Tryggvason som herskere med en vældig portion hamingja. Hamingja var også knyttet til navngivning, til slægtsklenodier (fx et sværd eller en ring), til gaver, til fysisk styrke osv.

Det norrøne ord hamingja kommer af hamr"ham" og en afledning af ganga"at gå", og det hænger sammen med forestillingen om hamskifte og evne til forvandling. Sandsynligvis hænger det også sammen med efterbyrden ved en fødsel, med fosterhinden, jævnfør udtrykket "at blive født i en sejrsskjorte".

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig