Helligt bryllup, hieros gamos, Den mytiske grundskildring af et helligt bryllup er beretningen om Frej og Gerd i eddadigtet Skírnismál. Her fremgår det, at Frej til sidst skal fejre bryllup med Gerd i den lune lund. Mange træk i myterne tyder på en forestilling om et helligt bryllup mellem himmelguden og jordgudinden. Formålet med det hellige bryllup er at skabe frugtbarhed til mennesker, dyr og planter. Vanerne har ganske særlig været sammenkædet med frugtbarheden.

En rituel fremstilling af dette mytiske stof kan fx have været knyttet til kongens funktion. Måske har der også været sakral prostitution ved de større helligdomme. Et ganske almindeligt bryllup efterligner det mytisk-kosmiske bryllup, men er også en praktisk foranstaltning, som fx knytter to slægter sammen.

Nogle forskere opfatter også døden som et bryllup. Dette dødsbryllup foregår ved ankomsten til dødsriget mellem den afdøde og dødsgudinden. Det gravøl, hvormed den døde modtages i Hel eller Valhal, er på en måde også et bryllupsbæger.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig