Heste, spiller en markant rolle i både myter og kult. Særlig kendt er Odins ottebenede hest Sleipner, som Loke føder, efter at han i skikkelse af en hoppe har forført hingsten Svadilfare. Sleipner er en magisk hest, der kan bevæge sig lynhurtigt i alle elementer; den kan opfattes som et udtryk for Odins evne til i ekstase at bevæge sig i tid og rum. Verdenstræet Yggdrasil betyder "Odins hest"; navnet peger på en myte om, at han ofrer sig til sig selv i træet.

Det er hestene Skinfakse og Rimfakse, der ved at føre Dag og Nat over himmelhvælvingen skaber lys og mørke. Solen og Månen har også heste forspændt deres himmelvogne. Det arkæologiske fund Solvognen fra Trundholm (fra bronzealderen) viser en hesteforspændt Sol. Valkyrierne skildres til hest, og til Valhal og Hel kommer de døde med hest eller skib.

Heste er knyttet tæt til frugtbarheden. Frej har som offerdyr hesten, og hans tjener Skirner får en hest af ham, da han på Frejs vegne skal fri til Gerd. En kult omkring Vølse, en hestefallos, må have forbindelse til Frej. På lignende måde som i den oldindiske hesteofferkult Ashvamedha har der nok været en kult med hesteoffer i Norden; Adam af Bremen skildrer et sådant i Uppsala-helligdommen. Sammesteds har Frej spillet en stor rolle, og han og svenskekongen har "forestået" en slags statskult med processioner til hest under de såkaldte diseblót, skildret i Heimskringla. I Ravnkels Saga er hovedpersonen en gode, der har et hov for Frej; Ravnkel giver Frej halvpart i en hest, og han forbyder andre at ride på den.

Ofte har helte som en slags magisk attribut en hest af særlig kaliber. Fx er hesten Grane i stand til at bære voldsomme guldmængder, da Sigurd Fafnersbane har dræbt Regin.

At spise hestekød forekommer vel at være hedensk. Ved indførelsen af kristendommen i Island på Altinget i år 1000 bestemtes det dog, at man fortsat gerne måtte blóte i al diskretion, sætte børn ud og spise hestekød. Men disse hedenske skikke blev afskaffet få år efter.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig