Himmel, Himlen opfattes i mytologien som en hvælving, der er dannet af urjætten Ymers hjerneskal. Fire dværge stod i hver sit hjørne; de hed Østre, Vestre, Nordre og Søndre. Gnister fra Muspelheim blev sat op som stjerner og himmellegemer. Sol og Måne og Dag og Nat blev trukket hen over himlen af heste. Ymers hjerne blev til skyerne.

Gudernes bolig, Asgård, ligger i niveau med Midgård, altså på Jorden. Men verdenstræet Yggdrasil forbinder himmel, jord og underverden. Forestillingen om en højtliggende himmel findes også, især i Snorres Edda og måske kristent påvirket. Hos Snorre hører man fx, at broen Bifrost, regnbuen, går mellem himmel og jord. Heimdals bolig hedder Himmelbjerg. I tiden efter Ragnarok omtales en øverste himmel og en række regioner deri, ikke mindst den herlige gyldne sal Gimle. Her er den kristne og middelalderlige forestilling om syv himmelregioner ved at vinde indpas. Se kosmologi og skabelse.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig