Hunde, optræder overraskende sjældent i myterne. Vigtigst er "helvedeshunden" Garm, der vogter indgangen til dødsriget Hel, og som i Ragnarok kæmper mod guden Tyr, hvorved begge dør. Det er muligt, at Garm er identisk med Fenrisulven. Jætten Trym fletter guldbånd til sine hunde. Jætten Gymers gård bevogtes af glubske hunde, da Skirner på Frejs vegne opsøger Gymers datter Gerd.

I rituel sammenhæng kan hunde have været brugt som offerdyr, således ifølge beskrivelser hos Thietmar af Merseburg og hos Adam af Bremen af ofringer i de hedenske helligdomme i Uppsala og Lejre. Det bekræftes af fund af hunde i en række udgravninger, fx af Oseberg-skibet; også særlige hundebegravelser nær gravpladser for mennesker bekræfter, at hunden allerede dengang var "menneskets bedste ven".

Kort tid før kristendommens indførelse i Island blev det på Altinget besluttet at straffe den, der hånede de gamle guder. Da høvdingen Hjalti Skeggjason på Altinget læste et digt op, hvori gudinden Freja blev smædet som tæve, en hunhund i løbetiden, blev han dømt for blasfemi og måtte flygte til Norge.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig