Indoeuropæisk sprog og religion, Oldnordisk sprog og religion hører til germansk, der igen hører til indoeuropæisk sprog og religion. Andre sprog og kulturer, som har udviklet sig fra indoeuropæisk, er bl.a. indisk, græsk, romersk og keltisk. Man har ikke direkte data fra den oprindelige indoeuropæiske kultur i sandsynligvis det 3. årtusind f.Kr., men kan med sikkerhed konstruere sig tilbage til grundformer af ord, som er fælles for disse mange sprog.

Den franske religionshistoriker Georges Dumézil er ophavsmand til tesen om, at man kan genkende og identificere en række ligheder i samfundsstruktur og gudekreds i de mange og vidtspredte lande. Disse ligheder må skyldes et fælles ophav i en indoeuropæisk urkultur. Han beskriver tre funktioner i gudekredsen, som også kan ses i standsopdelingen i samfundet: en herskerfunktion, en krigerfunktion og en frugtbarhedsfunktion. I den nordiske religion drejer det sig om Odin og Tyr, om Thor og om Frej og Freja. Deres positioner svarer til konge/høvding, kriger/hird og bonde i samfundet. Det er en samfunds- og gudestruktur, der kan genfindes den dag i dag i fx Indien.

På den ene side legitimeres samfundsstrukturen af, at den er en afspejling af den kosmiske orden. På den anden side låses den kosmiske orden fast i et "evigt" mønster, der i virkeligheden er en projektion af samfundsforholdene. Myter og riter er katalysatorer for denne balance.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig