Mange af de tidlige danske kirker har formodentlig haft en ydre form, der minder om denne lille træbygning med fritliggende klokketårn. Det er en rekonstruktion, opført 1997 ved Moesgård Museum, Århus. Dens grundplan følger den ældste kirke i Hørning SØ for Randers, bygget ca. 1070 oven på en gravhøj, som blev udjævnet ved opførelsen; i gravhøjen var en kvinde begravet sidst i 900-tallet. Ca. 1200 erstattede den nuværende og meget større stenkirke den oprindelige trækirke på stedet i Hørning.

.

Dyreornamentik. De første kirker i Danmark blev bygget af træ. De blev erstattet af stenkirker, og næsten alle spor af dem er for længst borte. Dette brudstykke af en planke har overlevet, fordi det i ca. 1200 blev brugt som murfyld i den nuværende kirke i Hørning (12 km SØ for Randers). Ornamentikken er karakteristisk for vikingetiden; denne særlige stilart har navn efter Urnes Stavkirke i Norge. Hørningplanken, der er dendrokronologisk dateret til ca. 1070, findes på Nationalmuseet.

.

Kirke, kristen kultbygning. Man har tidligere formodet, at de første kirker i Norden blev bygget i træ oven på eller tæt ved de tidligere hedenske helligdomme eller helligsteder, men det er forsvindende få steder, at noget sådant har kunnet påvises arkæologisk. Sandsynligvis er den hedenske kult primært blevet praktiseret i stormandshallerne, og der er forskere, der mener, at nogle af de tidligste kristne kulthandlinger også er foregået på disse storgårde.

I Eyrbyggja Saga og i andre sagaer beskrives de hedenske helligdomme ved hjælp af sammenligninger med kirkebygninger i 1200-tallet. Udsmykninger i de tidlige kirker viser brug af hedenske elementer, Thor der fisker Midgårdsormen, Sigurd Fafnersbanes kamp med dragen osv. De tidligste kirker i træ blev i løbet af 1000- og 1100-tallet afløst af stenbygninger; i Norge findes endnu enkelte gamle trækirker, såkaldte stavkirker. I Danmark har man arkæologisk kunnet påvise ca. 30 trækirker fra perioden ca. 965-1100; en af dem, Hørning Kirke SØ for Randers, er rekonstrueret på Moesgård Museum ved Århus.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig