Mistelten, snyltende busk med grønne gaffelgrenede grene og stedsegrønne, tungeformede og læderagtige blade. Da Balders mor, Frigg, forsøger at hindre sin søns død ved at tage alle ting i ed på, at de ikke vil skade Balder, er der ifølge Snorres Edda kun ét eneste væsen, nemlig denne plante, som ikke havde aflagt denne ed. Loke lokker Balders blinde bror, Høder, til at bruge en mistelten som pil mod Balder, der rammes af den og dør. Også i eddadigtet Vølvens Spådom er misteltenen en plante, et "træ", der "mygt formet" bliver "harmfyldt dødspil". Hos Saxo er det Mimings sværd, der bruges, og også i nordiske heltesagn omtales et sværd, der hedder Mistelten.

Mistelten er i flere kulturer en plante, der tillægges symbolsk-magisk funktion; i den antikke tradition, i Vergils Æneide, kan den åbne døren til dødsriget for helten Æneas; den har med frugtbarhed at gøre, og den kan modvirke gift.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig