Mytologi, ('læren om myter'), Nordisk religion rummer en række myter og en samlet mytologi. Når man kan tale om en samlet nordisk mytologi, skyldes det i høj grad Snorres Edda. Snorre systematiserer skabelsen, gudeverdenen og hele kosmologien i en stribe prosafortællinger af mytisk karakter. Uden Snorre ville man som sammenhængende mytologi-givende tekst udelukkende have haft det store eddadigt Vølvens Spådom, som så havde været endnu vanskeligere tilgængeligt.

De nordiske myter rummer mange groteske, humoristiske og gudedrillende træk. Selv de største aser handler forkert og optræder som dummepetere. Nogle forskere har tolket det som senere træk, tilføjet af de kristne forfattere. Det kan det være i nogle tilfælde, men en nordisk mytologi uden den flertydige Loke og uden Thors fnysende, noget indskrænkede gemyt er utænkelig. Man kan ikke identificere sig med en overnaturlig godhed (Balder-typen). Det levende i teksterne opstår af kærlighedsforviklinger, svig, kampe, vrede, beruselse - som i menneskenes tilværelse. Selv den mest kosmosgivende as har kaos i sig.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig