Nordisk sprog og kultur, De nordiske lande består af de vestnordiske, Island, Færøerne og Norge, og de østnordiske, Sverige og Danmark. I mytologiens centrale periode, vikingetiden, har der eksisteret en fælles kultur og et fælles sprog, oldnordisk. Det har været talt - og skrevet (for så vidt man kunne skrive) - overalt, med nuancer, men uden tvivl fuldt forståeligt for alle. Nordisk sprog og kultur er i nær familie med de øvrige germanske (fx tysk og engelsk). Disse er langt tilbage opstået af indoeuropæisk sammen med en lang række sprog og kulturer i fx Indien og Sydeuropa. I Danmark dannedes der ret hurtigt efter kristningen en latinsk skriftkultur, således at fx Saxo skrev Gesta Danorum på latin og måtte oversætte en række af sine nordiske kilder til dette sprog.

De nordiske myter, edda- og skjaldedigte og sagaer er nedskrevet i den norrøne kultur, dvs. i det norsk-islandske område. I vore dage bruges "norrønt" nok så hyppigt som "oldnordisk" om det sprog, disse tekster er skrevet på.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig