Orakel, udtalelse om forhold, der normalt er skjult for mennesker (gudernes vilje, menneskers skæbne o.l.), samt den institution, der er autoriteten bag sådanne religiøse spådomme. Nogle helligdomme i det gamle Norden har muligvis haft en form for orakel tilknyttet. De mytiske skildringer af kilder ved det hellige træ Yggdrasil og træets rødder ned i underverdenen kunne tyde på, at de opfattes som orakelsteder. Deres kultiske parallel kan muligvis have befundet sig i fx helligdommen i Uppsala.

Orakelprægede evner findes i vølvens funktion i eddadigtet Vølvens Spådom og i skildringen af Odins opvækkelse af en død vølve i eddadigtet Balders Drømme. I beskrivelser af kultformen sejd forlyder det, at vølver kommer i ekstase ved at "sidde ude" og således kan nå ind til de dybeste hemmeligheder. I kultformen blót har der eventuelt været en slags spådomsorakel, hvor der er blevet taget varsler ved hjælp af træspåner (fella blótspánn).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig