Ravn i Jon Ranheimsæters streg.

.

Det er nærliggende at tolke motivet som den hjelmklædte Odin på en ridetur, ledsaget af ravnene Hugin og Munin. Tegning efter en lille metalplade, hvor motivet er præget med en matrice. Den lille plade har været en af flere, som i 600-tallet har dekoreret en fornem krigerhjelm. Den er fundet i Uppsala.

.

Ravne, sorte kragefugle, der i folketroen er knyttet sammen med døden. Ravne opfattes som ådselfugle. Forvandlede og dæmoniserede mænd kan optræde i ravneskikkelse, som valravne. Odins to ravne, Hugin og Munin, angiver hans funktion som dødens gud, og han kaldes direkte "Ravneguden".

Men Hugin og Munin kan også opfattes som symboler for Odins shamanlignende evne til at "flyve" gennem tid og rum, til at se og vide alt. De sendes ud om morgenen som sorte "spioner" og lander hver dag igen flagermustyst på hans skuldre for at hviske ham al verdens nyheder i ørerne.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig