Religion, er ikke et begreb, der bruges i de norrøne kilder om den førkristne tro. Der bruges begrebet forn siðr, dvs. gammel sæd, skik eller trosform. Men den hedenske trosform rummer alle de ingredienser, der gør den til en religion: Der er tekster med mytologi, riter med udfoldelse af mytestoffet, tro på (en sand hærskare af) guder, livsform og livsanskuelse knyttet tæt sammen med tro og praksis.

Problemet med at opfatte den gamle nordiske religion som religion ligger i overleveringen. Meget af stoffet er formidlet i senere kilder, som er skrevet længe efter, at kristendommen var blevet Nordens eneste religion, og den gamle religion i samme proces var hensat til folketroens randområder. Dette viste sig bl.a. i en dæmonisering af de gamle guder, der nu optrådte forklædte som gengangere og ryttere om natten. I begyndelsen af 1800-tallet blev randeksistensen tolket i skæret af anelsen om den svundne oldtids folkeånd og kæmpeliv i nord.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig