Samisk Troldmand (Shaman) i udøvelse af et hedensk ritual. til venstre en kogende gryde og bagved en slange. Til højre en lille djævleskikkelse og over ham en skikkelse. En frø sidder på gulvet og i loftet hænger et ubestemmeligt "uhyre".

.

Mexicansk shaman med en meget farverig maske.

.

Shaman, international betegnelse for en religiøs personlighedstype, som udøver bestemte funktioner, shamanisme: Shamanen bestyrer ånder og kan i ekstase bevæge sig ind i den åndelige dimension og derved bl.a. foretage helbredelser. Han eller hun kan deltage i en rite, hvis formål er at genskabe balance i det enkelte individ eller i samfundet efter et tabubrud. Der kan også være tale om, at shamanen rejser rundt og foretager åndemaning i folks boliger.

I Norden er Odin en gud med shamanlignende træk. Det nordiske ritual sejd var af shamanistisk karakter og blev udført af kvindelige vølver. Det skal dog tilføjes, at en del forskere er skeptiske over for selve anvendelsen af begrebet shamanisme i forbindelse med Odin og med nordisk religion.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig