Især 9-tallet har haft magisk betydning i den nordiske mytologi.

.

Tal, Blandt tal, som tillægges betydning i myter og sagn, er de velkendte fra eventyrtraditionen og de folkelige fortælleformer: 2- og 3-tallet og i nogen grad også 11-tallet. Især 9-tallet har haft magisk betydning, sandsynligvis som symbol for initiation, bevægelse i forskellige dimensioner (en rejse mellem liv og død) og (gen)fødsel. Det er nærliggende at sammenligne med fostertilstandens ni måneder. Om Odins ring Draupner hedder det, at den hver niende nat drypper otte nye ringe. I eddadigtet Skírnismál skal Frej om ni nætter møde sin så hedt attråede Gerd i lunden Barre. Odin må i eddadigtet Hávamál hænge i ni nætter i "det vindomsuste træ", ofret til sig selv, for at vinde visdom. Også i eddadigtet Grímnismál må Odin udholde ild, tørst og pine i otte nætter, før han den niende nat besejrer kong Geirrød i mytologisk viden. I underverdenen er der ni verdener; det niende og dybeste plan hedder Niflhel.

I folkeeventyret "Kong Lindorm" foregår lindormens forløsning til kongesøn ved, at han skyder ni hamme, før han bliver sig selv.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig