Ting, forsamling, hvor offentlige anliggender afgøres, fx Folketing og nævningeting. Tinget har en central funktion både i de nordiske myter og i de nordiske samfund i oldtiden. Nærmest som et omkvæd lyder det i eddadigtet Vølvens Spådom, at de høje guder samles på tinge for at rådslå fra domssæder. Tingstedet ligger ved Yggdrasil. Det er fra dette tingsted, guderne sætter struktur ind i verden. De navngiver, skaber tiden og søger at løse de kaotiske situationer, der opstår frem mod Ragnarok.

Asernes mange tingmøder i myterne er en afspejling af vigtigheden af tingmøder i samfundet. Det har været på det fredlyste ting, at folk i et lokalområde eller et helt land har mødtes for at beslutte i fælles sager, afgøre splid osv. I islændingesagaerne er de lokale ting og det landsdækkende Alting Islands omdrejningspunkter. Det er ved disse møder, der skabes struktur i nybyggersamfundet.

Kommentarer (1)

skrev Kurt Sørensen

Ting var tidligt grundlag for samfundsdannelse på alle niveauer, med byting, herredsting, landsdelsting (Viborg, Ringsted, Lund) og nationalt ting (Isøre i Danmark, nævnt ca 500, Gammel Uppsala i Sverige, Gulating i Norge, forbillede for Altinget i Island fra 900-tallet). Ting var en demokratisk institution, med hver mand sin stemme, som slle måtte rette sig efter for ikke at blive dømt fredløs lovbryder. Isøre Ting (på Mårbjerg syd for Rørvig) blev i den nationalromantiske periode forbillede for genindførelsen af demokratiet og oprettelsen af Folketing og Landsting i 1849.

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig