Tysk træsnit fra ca. 1600, som i folketroens tradition viser et forhekset og forvandlet menneske, en varulv, som overfalder og dræber mennesker.

.

Ulve, I mytologien optræder en serie dæmoniske personer i ulveskikkelse, ikke mindst Fenrisulven, Lokes frygtelige barn. I myten om afstraffelsen af Loke efter Balders død bliver Balders søn Vale omskabt til en ulv for at rive sin bror Narfe i stykker, så aserne kan bruge hans tarme til at binde ulvefaderen Loke med. Også Odin har ulve, Freke og Gere, der altid lå ved hans fødder; da Odin aldrig spiste (men kun drak vin), kastede han al sin mad til de glubske dyr. Jætteulvene Hate og Skoll slugte i Ragnarok henholdsvis Månen og Solen, som de havde forsøgt at fange siden "tidernes morgen". Hunden Garm, som Tyr kæmper med i Ragnarok, er nok også en ulv og identisk med Fenrisulven.

I folketroen er en varulv ("mand-ulv") en forvandlet mand, der for en tid eller varigt er udstyret med ulvens vilde egenskaber. Varulve er der mange af i litteraturen. Kveld-Ulf, Egils far i Egils Saga, bliver - som navnet afslører - en ulv om aftenen. I Aksel Sandemoses roman Varulven, 1958, bruger forfatteren motivet om sine hovedpersoners hjemsøgelser og fortrængninger af fortiden og citerer herunder en gammel varulvevise.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig